Dieta podczas choroby

Dieta podczas przeziębienia przebiegającego bez gorączki. Podczas każdej choroby dziecka ustalenie odpowiedniej diety należy do lekarza, który uwzględni specyfikę danej choroby i indywidualne upodobania dziecka. Poniższe sugestie to bardzo ogólne wskazówki na wypadek nagłego zachorowania i niemożności uzyskania pomocy lekarskiej.

Przy łagodnym przeziębieniu bez gorączki dieta może być zupełnie normalna. Prawdopodobnie jednak dziecko straci częściowo apetyt, ponieważ nie wychodzi na dwór, nie zażywa tyle ruchu, czuje się trochę gorzej i połyka wydzielinę z nosa. Nie należy zmuszać do jedzenia. Jeśli dziecko je mniej niż zwykle, można podawać mu między posiłkami więcej płynów. Wypić może dowolną ilość. Panuje mniemanie, że im więcej płynów, tym – skuteczniejsze leczenie, ale w rzeczywistości nadmierna ilość płynów nie odgrywa przypisywanej im roli.

Dieta w gorączce (wskazówki na wypadek niemożności szybkiego skonsultowania się z lekarzem). Dzieci z gorączką około 39° lub wyższą w przebiegu przeziębienia, grypy, zapalenia gardła czy choroby zakaźnej tracą na początku choroby apetyt, niechętnie zwłaszcza odnoszą się do potraw niepłynnych. W ciągu 1 – 2 dni lepiej ich w ogóle nie proponować, tylko ograniczyć się do płynów, podawanych co pół godziny lub co godzinę, oczywiście gdy dziecko nie śpi. Najchętniej dzieci piją soki – pomarańczowy czy ananasowy – i wodę. Właśnie o wodzie nie należy zapominać. Nie ma wprawdzie wartości odżywczych, co w danej sytuacji jest nieistotne, co więcej, z tego właśnie powodu tak bardzo odpowiada choremu dziecku. Można podawać dziecku i inne płyny, zależnie od jego upodobań i aktualnego stanu. Może to być sok grejpfrutowy, kompot z gruszek, jabłek czy śliwek, sok z wyciśniętych winogron, słaba herbata z cukrem. Starsze dzieci wolą napoje gazowane – lemoniadę owocową. Te ostatnie zawierają niewielką domieszkę kofeiny, zatem nie powinno się ich dawać dziecku do picia w ciągu dwóch ostatnich godzin przed snem.

Trudno wypowiadać się w sposób jednoznaczny na temat mleka. Niemowlęta mimo choroby chętniej piją mleko niż cokolwiek innego. Jeżeli nie wymiotują po nim, to znaczy, że jest wskazane. Starsze dziecko może odmawiać picia mleka lub je zwracać. Jeżeli jednak ma ochotę na mleko i nie wymiotuje po nim, powinno je dostawać. Przy gorączce powyżej 39° dziecko łatwiej trawi chude mleko, gdyż to właśnie tłuszcz jest ciężko strawny.

Nawet gdy gorączka utrzymuje się nadal, już drugiego lub trzeciego dnia dziecku poprawia się apetyt. Skoro mimo wysokiej gorączki zdradza oznaki głodu, na pewno będzie w stanie zjeść takie rzeczy, jak kawałek chleba, krakersy, budyń, galaretkę czy jakiś inny deser, tarte jabłko, jajko na miękko.

Do potraw, na które dziecko z wysoką gorączką nie ma łaknienia i które źle przyswaja, należą: mięso, ryby, drób, tłuszcze (masło, margaryna, śmietana). Dr Clara Davis w trakcie swego eksperymentu z dietą stwierdziła, że wiele dzieci bardzo chętnie je natomiast mięso i jarzyny po ustąpieniu temperatur w okresie rekonwalescencji i co więcej trawi je wtedy zupełnie dobrze.

Pierwsza i najważniejsza jednak zasada, to nie nalegać na jedzenie, chyba że lekarz miał specjalne powody, żeby to zalecić. Wmuszone jedzenie najprawdopodobniej zostanie zwymiotowane, wywoła niestrawność lub zapoczątkuje problemy z jedzeniem, których dotąd nie było.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>